kruiden en wat je ermee kan doen
ik heb deze informatie van internet, bij sommige kruiden zit een waarschuwing bij, je moet dus echt zelf goed weten wat je doet.
Dropplant
(Agastache foeniculum 'Blue Fortune')
De Agastache foeniculum 'Blue Fortune' is een prachtige vaste plant die veel insecten trekt. De plant heeft één of meerdere lange stengels (ongeveer 75 cm hoog) met daaraan vele, frisgroene bladeren. In de zomer bloeit de plant met rechtopstaande, blauwpaarse bloemen. Een prachtig gezicht! Mede doordat de plant veel bijen en vlinders aantrekt, is het een echte aanrader voor de border! Voor een goede groei plant u deze dropplant op een zonnige plek in goede tuingrond. In de winter kunt u de plant eventueel bedekken om zo vorstschade tegen te gaan. Knip de plant ieder voorjaar helemaal af.
te gebruiken:
thee, in de salade, en als potpourri
het jonge blad is het lekkerst, liefst niet meekoken, eventueel kort verhitten kan wel.
wordt gebruikt tegen hoest

Kerrieplant
(Helichrysum italicum)
De kerrieplant (Helichrysum italicum) is een mooie bladplant, waarvan het blad ook in de keuken te gebruiken is. Dit blad is bijzonder opvallend door de zilvergrijze kleur. Dit contrasteert prachtig met de kleine gele bloemetjes, die in juli en augustus verschijnen. De plant wordt ongeveer 50 cm hoog. De kerrieplant gedijt het best in arme grond en op een zonnige standplaats. Voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk om ieder voorjaar de plant geheel af te knippen. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is en gebruik.
De takjes en de bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken, vooral in de Aziatische keuken is de kerrieplant heel courant. Maar in Azië zelf wordt de kerriesmaak doorgaans verkregen door bladeren van een boom: Murraya koenigii. De smaak is zoet, zacht en kruidachtig, wat iets weg heeft van kerrie, hoewel het daar verder overigens niks mee te maken heeft; kerrie is namelijk een mengsel van verschillende oosterse specerijen. Een takje mag toegevoegd worden bij de bereiding van rijst en vleesschotels, sauzen en soepen. Takje verwijderen alvorens op te dienen.

Citroenmelisse
(Melissa officinalis)
Melissa officinalis of citroenmelisse is een kruidachtige vaste plant, die ook toegepast kan worden als geneesmiddel. De blaadjes van de plant geuren sterk naar citroen en zijn zeer aantrekkelijk voor bijen. De bladkleur is frisgroen en kruisgewijs geplaatst langs de stengels. De max. hoogte die de plant bereikt, is ongeveer 0,5 m. De plant is goed winterhard. In juni en juli bloeit de plant met kleine, onopvallende witte bloemetjes. Voor een gezonde plant kunt u de Melissa officinalis het beste in de zon plaatsen op een enigszins vochtige grond.
De naam officinalis geeft de geneeskrachtige werking van deze citroenmelisse plant weer.
- Stress verminderend en ontspannend
- Tegen slapeloosheid
- Verlichtend bij depressies
- Gunstige werking voor een regelmatige hartslag
- Gunstige werking op de spijsvertering
- Gunstige werking bij problemen met de ingewanden
- Verlichtende werking bij Astma en bronchitis
- Tegen migraine
- Tegen misselijkheid en braakneigingen
- Mensturatie cyclus regulerend
- Uitwendig gebruik bijvoorbeeld in het badwater
- Tegen huidproblemen
- tegen zwemmersexzeem en voetschimmel
Het kruid is voor de kalmerende werking zeker aan te raden ten opzichte van medicijngebruik. Er zijn namelijk geen bijwerkingen zoals verminderen van reactie vermogen. Hierdoor geeft het kruid dan ook geen problemen in het verkeer.
ga voor de citroenmelisse producten en het gebruik ervan op internet verder zoeken, er is teveel over te vertellen om hier neer te zetten

Bergamotplant
(Monarda hybride ´Cambridge Scarlet´)
De bergamotplant of Monarda hybride 'Cambridge Scarlet' is een vaste plant die veel vlinders aantrekt. De max. hoogte die de plant bereikt, is ongeveer 125 cm. Het blad van de plant is groen en de plant kent een opgaande bloeiwijze. De bloeitijd van de plant valt in de maanden juni, juli en augustus. Er verschijnen dan vele scharlakenrode bloemen op de stengels. Tijdens de bloei geurt de plant bovendien heerlijk. De plant gedijt het beste in de zon of halfschaduw op goede tuingrond. Voor een gezonde groei en bloei knipt u bovendien de plant ieder voorjaar helemaal terug.
Uit het blad kan ook olie worden geperst. De vluchtige olie heeft dezelfde geur als van de bergamotboom (Citrus bergamia). In de aromatherapie wordt de olie toegepast als middel tegen onrust, depressie en infectie. In zuivere vorm veroorzaakt de olie, als die in aanraking komt met de huid, oneffenheden in de pigmentatie.
Geneeskrachtige werking van de Bergamotplant
- Verminderd verkoudheden
- Kalmerend ( bloemen koken )
- koorstverlagend
- slijmoplossend
- tegen infecties
- tegen depressies
De Bergamotplant wordt in de keuken niet door veel mensen gebruikt, het meest bekende voorbeeld in de keuken is nog de Bergamotsaus.
Verder worden de bloemen en het blad gebruikt om thee van te trekken. Met name de bloemen hebben een anti_depressieve en kalmerende werking, wanneer deze gebruikt worden voor thee of gekookt worden in een recept.

Valeriaan
(Valeriana officinalis)
De Valeriana officinalis bloeit vanaf juni met wit-roze bloemen. Na de bloei maakt de plant zaden. Wanneer u deze zaden eruit knipt, bloeit de plant een tweede keer. Deze plant staat graag op een vochtige plaats, en doet het dus uitstekend aan de rand van vijvers. Deze plant wordt ongeveer 150 cm hoog.
Geneeskrachtige werking van de Valeriaan
- Kalmerend
- stress_verminderend
- tegen slapeloosheid
- tegen nervositeit
- tegen angsten
- tegen allerlei kwalen die veroorzaakt worden door stress
- eetlustremmend
Werkzame stoffen valeriaan
De wortels van de valeriaanplant is het enige deel wat gebruikt wordt medicinale werkzaamheden. Alleen de wortels van een twee- of driejarige plant worden gebruikt. De wortel wordt geoogst as de blaadjes van de plant verdord zijn; in september en oktober. Je kunt de wortel vers gebruiken maar hij kan ook gedroogd worden bij 40 graden Celcius. De samenstelling van de werkzame stoffen kan bij valeriaanplanten enorm verschillen. Het is afhankelijk van de ouderdom van de plant, de groeiplek, de groeicondities, de subspecies en de variëteiten. De belangrijkste stoffen in valeriaan zijn: 20 soorten etherische oliën, 10 soortrenvaleprotiaten, drie soorten aminozuren en acht soorten alkaloïden en het furanofuraan lignaan hydroxypinoresinol. In minder belangrijke mate bevat het fenolzuren, flavonoïden, sterolen, looizuur, mierezuur, azijnzuur, appelzuur, choline, enzymen, suikers, hars en organische zuren.

Hysop
(Hyssopus officinalis)
Hyssopus officinalis oftewel hysop is een bijzonder kruidachtige vaste plant, die weinig onderhoud vraagt. De max. hoogte van de plant is zo'n 60 cm. Hysop heeft lange stengels tussen de bladeren met vele paarsblauwe bloemetjes. De plant lijkt veel op Salvia en Veronica. De bloeitijd van hysop valt in de zomer (juni tot augustus) en daardoor is de plant bijzonder geschikt voor in de zomerborder. Andere voordelen van de plant zijn bijvoorbeeld dat hij heerlijke geurend en vele vlinders aantrekt. Hyssopus officinalis gedijt het beste in kalkrijke aarde en op een zonnige standplaats. In het voorjaar kan de plant gesnoeid worden tot op 15 cm hoogte. Eventueel kunt u Tuinkalk gebruiken om de grond minder zuur te maken.
Geneeskrachtige werking van Hysop
- Desinfecterend, ontsmettend
- Bevorderd de spijsvertering
- stimuleert het afweer mechanisme van het lichaam
- slijmoplossend, dus anti-hoest
- tegen keelpijn
Gebruik van de Hysop
Hysop wordt vers gebruikt in Salades, Sauzen en vleesgerechten. Ook is het een heerlijk kruid voor een kruidenolie. De Hysop komt ook regelmatig in een kruidenlikeur voor.
De smaak van Hysop is licht bitter.

Pimpernel
(Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna')
De Sanguisorba officinalis ‘Pink Tanna’ of Pimpernel is een vaste plant, die max. een halve meter hoog wordt. De bladeren van de plant vallen nauwelijks op, omdat ze vrij laag blijven. Daarentegen zijn de bloemen zeer opvallend en mooi. Ze staan op lange, ranke bloemstengels. Ze zijn donkerroze van kleur met pluizige, lichtroze bloemetjes. De plant komt het best tot zijn recht wanneer deze in groepen aangeplant wordt. Gebruik ongeveer 9 planten op een vierkante meter. Voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk om de planten ieder voorjaar helemaal af te knippen.
Het blad wordt vooral gebruikt in salades en hebben een zachte komkommersmaak.
Maar je kan het natuurlijk ook gebruiken in soepen, sauzen of stoofschotels.
De plant is vaak groenblijvend, dus dan het hele jaar te oogsten.

Engelwortel
(Angelica gigas)
De Angelica gigas is een mooie vaste plant met dieppaarse bloemen. Deze bloemen staan in bolletjes bovenop de stengels. Van deze plant hebt u de hele zomer plezier. De bloemen bloeien van juni tot en met augustus, maar ook na de bloei kunt u de bloemen laten staan. De uitgebloeide bloemen vormen bruine zaden en zijn erg decoratief. Ook zijn ze belangrijk voor het voortbestaan van de plant. De stengels kunnen als kruiden gebruikt worden in de keuken. Na de winter kunt u de plant bij de grond afknippen.
Het is een plant met een hoog suikergehalte en wordt daarom veel in zoete gerechten verwerkt.
De verse bladeren worden toegevoegd aan soepen, vis en gestoofde vruchten.
De zaden worden gebruikt bij likeuren als Chartreuse.
De gesuikerde stengels worden verwerkt in gebak.
een thee van de zaden en de gedroogde wortel bestrijdt bloedarmoede, bronchitis, astma en alcoholisme.
Tegenwoordig wordt de plant nog toegepast om te spijsvertering te bevorderen, met name bij mensen met veel stress.

Bonenkruid
(Satureja montana)
De Satureja montana of Bonekruid is een kruidachtige vaste plant die veel op tijm lijkt, zeker qua smaak. De plant kan toegepast worden in tal van bonengerechten; vandaar de Nederlandse naam Bonekruid. De plant wordt circa 30 cm hoog is daarmee uitermate geschikt om een plekje te krijgen voorin een border. Gebruik ongeveer 7 planten voor een vierkante meter tuin. De bloeitijd van Satureja montana valt in de zomer en er verschijnen dan talloze, kleine, lichtblauwe bloempjes. Voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk om de plant ieder voorjaar te snoeien
Geneeskrachtige werking van Bonenkruid
- Maagversterkend
- Krampwerend
- insectenbeet verzachtend
- buikgriep verlichtend
- diarree remmend
- zweetafdrijvend
- Potentieverhogend
- bonenkruid heeft een gunstige invloed op de adem
- reguleerde de menstruatie
- stimuleerd de spijsvertering
- werkt onstekingremmend
- werkt gunstig op een te lage bloedruk
- tegen griep en verkoudheden
- werkt verzorgend op de huid
- gunstige werking op de zenuwen.
Een van de bekendste eigenschappen van Bonenkruid is wel de werking op de spijsvertering. Bonenkruid kan goed gecombineerd worden met de wat zwaardere gerechten zoals stampotten. Door het gebruik van Bonenkruid worden vetten beter verteerd.
Bonenkruid kan worden gedroogd. Kort voor en tijdens de bloei is de geur het sterkst en is de beste tijd kleine bosjes te snijden om te drogen. Om te drogen moeten de bosjes op een beschaduwde, luchtige plaats worden opgehangen. Als het blad goed verdord is, kan het worden afgestroopt on in een goede afsluitbare pot te worden bewaard. Ook kunnen takjes of blaadjes worden ingevroren.
Fijngesneden verse blaadjes zijn lekker in aardappel- en bonensoep en in salades van diverse boonsoorten. Het meekoken van een takje bonenkruid bij tuin- of sperziebonen geeft een heerlijke en aparte smaak. En bij het koken van bloemkool en andere koolsoorten helpen een paar blaadjes om de 'kooklucht' te verminderen.

Smeerwortel
(Symphytum officinale)
Eigenschappen
Smeerwortel is werkzaam als vulneratief (wondhelendmiddel), slijmvormer, astringens (doet de bloedvaatjes samentrekken) en expectorans (hoestmiddel).
Het in de plant aanwezige allantoïne prikkelt beschadigd weefsel tot het vormen van nieuw granulatieweefsel en stimuleert ook de celdeling. Het gebruik van smeerwortel bij allerhande verwondingen en zweren vindt hierin zijn verklaring.
Gebruik
Smeerwortel wordt hoofdzakelijk uitwendig gebruikt, en dat zowel bij de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van gewrichten, als bij ontstoken spataders. Historisch is vooral het gebruik bij botfracturen bekend.
Zoals vermeld bevordert met name het allantoïne de nieuwvorming van cellen en dat zowel in- als uitwendig. Hierdoor wordt niet alleen de heling van wonden versneld, maar wordt ook overdreven littekenvorming vermeden.
Bij diepe wonden is het nochtans aangeraden om erg voorzichtig om te springen met smeerwortel, omdat de uitwendige toepassing van smeerwortel in dat geval kan leiden tot weefselvorming aan de oppervlakte, vooraleer de wonde in de diepte voldoende is genezen. Dit kan vervolgens eventueel leiden tot abscesvorming.
Doch behoudens deze (relatieve) uitzondering kan smeerwortel toegepast worden bij elke uitwendige wonde of verzwering (bv tgv spataderen).
Ook bij fracturen kan een locale toepassing van smeerwortel onder vorm van een pleister waardevol zijn.
In het verleden kende smeerwortel ook tal van inwendige toepassingen, die ook kunnen worden afgeleid uit zijn eigenschappen, doch een beschrijving hiervan laat ik momenteel achterwege (zie Bijwerkingen en Waarschuwingen)
In de homeopathie wordt het middel ‘symphytum’ bereid uit de verse wortelstok die voor de bloei (dus dan wanneer het gehalte aan allantoïne het hoogst is) wordt opgegraven. Van de potentie D2 neemt men, in geval van botbreuk, enkele keren per dag een 5 tot 10 druppels om callusvorming te bevorderen.
raadpleeg aub wel internet of dokter als je dit gaat gebruiken,

Citroenverbena
(Lippia citriodorus)
De Lippia citriodorus of Citroenverbena is een schitterende vaste plant. In de maanden augustus en september bloeit de plant met prachtige witte bloemen. De plant wordt maximaal ongeveer 60 cm hoog. De plant zal het rijkst bloeien wanneer deze in de zon of halfschaduw geplaatst wordt. De plant is goed toe te passen als kruid in de keuken. In de winter sterft de plant af. Knip de plant in het voorjaar helemaal terug, dan loopt deze weer opnieuw uit.
De blaadjes hebben een sterke, zuivere citroengeur. In alle gerechten die citroen vragen kunnen enkele blaadjes worden toegevoegd. Zeer geschikt voor vissauzen, citroenlikeur, zelfgemaakt ijs, geleien, nagerechten, cakes, en ook in thee, dit voor een goede spijsvertering.

Moederkruid
(Tanacetum coccineum 'Robinson's Red')
De Tanacetum coccineum 'Robinson's Red' is een zeer opvallende vaste plant. De bladeren zijn groen en ongeveer 25 cm hoog. Wanneer de plant in volle bloei staat, is de totale hoogte ongeveer 70 cm. De bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. Er verschijnen dan grote, felrode bloemen met een felgeel hartje. Door de opvallende kleuren is deze plant zeer geschikt voor de siertuin. Ze heeft opvallend blad, bloei en vorm en laat zich eenvoudig combineren. De Tanacetum coccineum ‘Robinson’s Red’ verlangt een zonnige plek en goed doorlatende, voedselrijke grond. Vergeet ook niet om de plant ieder voorjaar helemaal terug te snoeien voor een compacte groei.
Moederkruid heeft eetbare bladeren die goed in een salade of op een omelet kunnen worden gedaan. Van de bladeren wordt een belangrijk antihoofdpijnmiddel gemaakt. Volgens de universiteit van Nottingham is onomstotelijk vastgesteld dat 70% van de hoofdpijnen met moederkruid kan worden genezen.
Moederkruid is niet toxisch maar heeft bij sommige personen lichte bijwerkingen en moet niet door zwangere vrouwen worden gebruikt omdat het contractiebevorderend werkt wat in uiterste gevallen kan leiden tot ongewenste abortus.

Hoornviooltje
(Viola cornuta 'Wisley White')
De Viola cornuta 'Wisley White' is een prachtige plant met een lange bloeitijd. De witte bloemetjes bloeien van april tot en met september. Het is dan wel belangrijkdie u de uitgebloeide bloemen verwijdert. De plant wordt ongeveer 15 centimeter hoog en groeit bodembedekkend. 's Winters blijft de plant groen. Deze plant doet het goed in een zonnige border met voldoende vocht en combineert erg goed met andere planten. Voor het mooiste effect kunt u deze plant het best in groepen aanplanten. Doordat deze plant niet veel voeding nodig heeft, kunt u de Viola cornuta 'Wisley White' ook gebruiken als rotsplant of als 'voegenvuller' in bijvoorbeeld een stapelmuur of tussen stapstenen.
Gebruik[bewerken]
Viooltjes worden gebruikt als basis voor veel parfums. Er wordt zelfs snoep van gemaakt. Jonge bladeren zijn in gekookte vorm eetbaar en bevatten veel vitaminen. De bloemen kunnen gebruikt worden voor de decoratie van maaltijden. Zowel bloemen, bladeren als wortels worden ook medicinaal gebruikt.

Duizendblad
(Achillea tomentosa 'Aurea')
Achillea tomentosa 'Aurea' is een mooie vaste plant met felgele schermbloemen van juni tot en met september. U kunt de bloei stimuleren door de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Het blad is groen-grijs van kleur en wat dikker dan het blad van andere soorten Achillea, waardoor deze plant ook geschikt is voor rotstuinen en droge tuinen. Wel staat de Achillea tomentosa 'Aurea' graag op een zonnige plaats. Voor een mooie groei is het goed om na de winter het oude blad te verwijderen, zodat de plant opnieuw kan uitlopen.
Geneeskrachtige werking van het Duizendblad
- bevorderd de stoelgang en de spijsvertering
- verlicht krampen
- werkt ontstekingremmend
- helpt bij het stelpen van bloed
- gunstige werking op menstruatiepijnen
- verminderd infecties aan de urine wegen
- uitwendig is het kruid goed voor de huid en tegen exczeem
- tegen aambeien
- tegen spataderen
- Tegen verkoudheden en griep
- Vaatvernauwend
Als voeding[bewerken]
Duizendblad werd vroeger, voordat de werking van hop ontdekt werd, gebruikt bij de bierbereiding.
Ook was de plant in de zeventiende eeuw een populaire groente. De jonge bladeren werden als spinazie klaargemaakt of in soep gedaan. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak.
Kruidengeneeskunde[bewerken]
Vooral de bloemschermen en het blad bevatten geneeskrachtige stoffen. De plant werd vroeger gebruikt als opwekkend en versterkend middel. Tegenwoordig wordt duizendblad nog wel gebruikt tegen verkoudheid en griep. De etherische oliën kunnen darmkramp en buikpijn verzachten en werken ontstekingsremmend, zo hebben de aanwezige flavonoïden een antibiotische werking, werkt het salicylzuur pijnstillend en het kalium en sesquiterpenen gaan beide oedeemvorming tegen. De groene bladeren hebben een bloedstelpend effect en werden vroeger voor de behandeling van wonden gebruikt.
Het innemen van sap van de plant stimuleert juist bloedingen. Het kan de menstruatie bevorderen, maar ook bloedneus veroorzaken. In het Engels heet de plant daarom ook wel nosebleed. Veelal wordt er een thee getrokken die tijdens de menstruatie voor een betere doorbloeding zou zorgen en krampen zou tegengaan. Een theekuur van duizendblad is vochtafdrijvend en helpt tegen oedeem en jicht. Een omslag van duizendblad bespoedigt de genezing van eerste graadsbrandwonden en open wonden.
raadpleeg aub wel internet of dokter als je dit gaat gebruiken,

Steentijm
(Calamintha grandiflora)
De Calamintha grandiflora, beter bekend als Steentijm, is een sterk geurend kruid. Zeker tijdens de bloeiperiode van juli tot en met september is de plant al op afstand waar te nemen. Er verschijnen dan talloze, wit tot rozerode bloemaren tussen het lichtgroene blad. Door de maximale hoogte van 35 cm is de Calamintha grandiflora geschikt voor vrijwel iedere tuin. Wel is het belangrijk dat u de plant niet in de volle zon, maar juist op een lichtbeschaduwde plaats plant. Voor een gezonde groei en bloei is het bovendien belangrijk om de plant ieder voorjaar helemaal terug te snoeien
GEBRUIK
Kleine bergsteentijm kan als sierplant en als keukenkruid toegepast worden. Gebruik het blad in vlees en visgerechten, in marinades of in stoofschotels. Ook de bloemen zijn eetbaar, ze kunnen toegevoegd worden aan salades en gebruikt worden als garnering. Als geneeskrachtige plant zou het kruid helpen bij spierpijn en reuma.
