onze fruitbomen/struiken

gezien van achter naar voor.

 

Malus domestica ´Rode Boskoop´ - appel

 

Bloeitijd: maart, april, mei

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-9 meter maar wij houden hem op 2 meter

Bladeren: licht tot zeer donkergroen bladeren, vaak glanzend



 Informatie, teelt:

Malus domestica ´Rode Boskoop´ heeft veel eigenschappen van de Schone van Boskoop. De kleur is wel veel roder. Het ras is gevoelig voor beurt jaren. Is geschikt als handappel maar ook als moesappel. Op een koele plaats is hij te bewaren tot eind maart.

 Standplaats

De appel heeft een groeiplaats in de zon nodig. Door een goede onderstam kiezen is een aanpassing mogelijk aan de grond. De eerste bovenlaag van 50 cm van de grond is het belangrijkst omdat zich daar de meeste wortels bevinden. Ondiepe grond is niet geschikt. Extreem lichte, zware of natte grond is nadelig. Natte grond verhoogt de gevoeligheid voor vruchtboomkanker.

De grond mag matig zuur tot neutraal zijn, maar de pH mag niet te ver onder 5,5 of boven 7,0 komen. Humus - zo mogelijk meer dan 2 procent - verhoogt de geschiktheid van de grond.

Groeiplaatsen met veel late vorst zijn niet aan te bevelen. De hoogste eisen stelt de appel aan een regelmatige waterverzorging, vooral tussen mei en augustus. Te veel water veroorzaakt een te uitbundige twijg
vorming en verlate bladval, waardoor er in de winter een verhoogd vorstgevaar ontstaat.

 

 

Pyrus communis ´Conference´ - peer

 

Bloeitijd: maart-april

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 3-15 meter maar wij houden hem op 2 meter

Bladeren: leerachtig

 

Informatie, teelt:

Pyrus communis ´Conference´ is een zelfbestuivende, flesvormige uitstekende handpeer die gemakkelijk groeit. Peren vragen minder zorgen dan appelbomen. Bij de meeste rassen zijn bestuivers wenselijk. Conference moet geen extra bestuiver hebben, meestal is de vruchtzetting zo, goed dat er moet gedund worden. Grote, lange, groene peer met zalmkleurig vruchtvlees. Meestal heel productief ras. Afhankelijk van het pluktijdstip is deze peer in een koele ruimte nog een paar maanden te bewaren.

Matig tot sterke groeier. Ras dat vroeg, lang en regelmatig vruchtbaar blijft. Bloeitijd tamelijk vroeg. Eén van de beste handperen. Meest geteelde ras. Vruchten zijn groot, soms onregelmatig vooral in de top, waar ze een banaanachtig uitzicht krijgen. Groene kleur die later groengeel wordt met veel roest. Harde schil met een licht oranje, sappig en zoet vruchtvlees.

Weerstandbiedend tegen ziekten, gemakkelijke teelt.



Peren verlangen luchtige, warme grond. Peren geënt op een kweeonderstam reageren op kalkhoudende grond met chlorose, iets waarvoor een zaailingonderstam ongevoelig is, deze laatste heeft ook genoeg aan drogere grond. Volle zon is natuurlijk onmisbaar. De eisen aan de temperatuur in de groeiperiode, met betrekking tot de smaak, zijn hoog. Geringe kwaliteit als gevolg van vochtig, koel weer, vooral in de laatste twee maanden voor de oogst, is vooral duidelijk bij veredeling op een zaailing, minder bij een kweeonderstam.

Sommige rassen zijn gevoelig voor strenge winterkou. De opbrengst is daarom duidelijk minder dan bij de appel. Men kan de vorstschade en opbrengst gunstig beïnvloeden door de boom aan een spalier tegen huismuren te kweken.

Vruchtzetting

De peer kan zichzelf niet bevruchten en is daardoor op andere bomen aangewezen. De vruchtzetting is geringer dan bij de appel door de vroege bloei, vorst of slecht weer en de geringe interesse van bijen. Warmte is goed voor een betere vruchtzetting.

Planten

Men plant hem bij voorkeur in het voorjaar. Bij aanplant in de herfst moet men de wortels tegen de vorst beschermen door de boomschijf, de grond rond de boom onder de kroon, af te dekken. Bij kleine bomen op een kweeonderstam neemt men een onderlinge afstand van 2 m in acht. Stambomen hebben 9-12 m2 nodig, grotere bomen 25-36 m2. Alleen stoofperen kunnen beduidend groter worden. De eerste snoei beurt vindt plaats in het voorjaar, maar in geen geval vlak voor de bloei. Een sterke ontwikkeling van de middenas dient men tegen te gaan. Rassen met een geringere vertakking moet men meer snoeien, maar hoeft men minder vaak uit te dunnen. Het vruchthout van de peer blijft langer goed dan dat van de appel. Sterk snoeien door verschillende malen per jaar de zijuitlopers in te korten heeft een gunstig effect. De bodemverzorging en bemesting zijn identiek met die van de appel.

Plukken

De peren worden meestal geplukt als ze nog hard zijn. Alleen wanneer men de peren van de zomerrassen meteen wil eten of verwerken mag de vrucht iets zachter zijn. Aanwijzingen dat het oogsttijd is zijn het lichter worden van de groene kleur en de gemakkelijke plukbaarheid, zonder beschadiging van de steel of het vruchtvlees. Het typische aroma heeft zich nog niet gevormd, maar de peren smaken dan niet meer grasachtig. De peren kunnen in een keer worden geoogst, behalve van de zomerrassen. Peren zijn maar beperkt houdbaar.

Smaak

De peer is de sappigste van alle pitvruchten. Door het geringe zuurgehalte smaken de vruchten overwegend zoetig. Het vitaminegehalte is lager, het mineraalgehalte hoger dan bij de appel. Een peer bevat 247 kJ per 100 gram vruchten.


 

Prunus avium 'Sunburst' 

 
 

 

Onderhoud

. Snoei de 'Sunburst' niet in de winter. Het beste snoei je de boom net na de bloei of juist na de pluk. Dit geeft de minste schade aan de boom en behoudt de vruchten. De 'Sunburst' groeit op de meeste gronden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is en voldoende voedselrijk. Plant de boom op een zonnige plek in je tuin, zodat er voldoende zonlicht op de kersen kan valt.


Maximale hoogte: 90-120 cm
Bloeiperiode: april
Bestuiving: zelfbestuiver
Vrucht: rood, zoet, groot
Pluktijd: augustus
Grondsoort: alle

 

 

Prunus domestica 'Victoria'

 

Hoogte : 4-6 meter
Blad: Ovaal, groenWintergroen:Nee
Bloemen: Opvallend wit, half april/eind apri
Vruchten: Geeft rode eivormige vruchten, met een zeer goede smaak in augustus en september 
 
 
 
 
 
 
 

Vaccinium corymbosum 'Bluegold' - Blauwe bosbes

 

Een sterke plant; flinke groeier die een aardige hoogte kan bereiken. Bluegold groeit rechtop. De vruchten hebben een goede smaak en zijn zoet met een subtiele zurige toets; ze zijn middelgroot en vast. De poederblauwe vruchten zijn rijp in juli/augustus. Staat bekend als een gezond ras.

Een vroege variant die heerlijke vruchten produceert aan compacte ronde struiken. Tegen het einde van de lente staat de plant vol met massa’s witte bloemen die in de zomer uitgroeien tot vaste smaakvolle bosbessen. De vruchten groeien in grote trossen en zijn dus gemakkelijk te oogsten. Kleurt mooi geel in de herfst.

Zangvogels zijn dol op de rijpe bessen.

Omdat deze plant zo veel vruchten produceert hebben commerciële tuinders haar de bijnaam ‘the mortgage lifter’ (de hypotheek aflosser) gegeven. Plantenkwekers hebben haar ‘Bluegold’ genoemd wat waarschijnlijk verwijst naar de blauwe bessen en het goudgele winterhout.

pluktijd: juli, augustus

vruchtkleur: blauw

smaak: zoet, aromatisch

gebruik: consumptie, verwerking

bewaren: normaal te bewaren

bloesem: zeer rijk met witte klokjes

bloei: mei

onderhoud

Voor het planten de grond goed bewerken. Bosbessen kunnen ook in grote potten en bakken als er zure potgrond, heidegrond of tuinturf wordt gebruikt. Snoei in de winter de dode en beschadigde takken weg. In de lente bemesten met ammoniumsulfaat, kaliumsulfaat en beendermeel, en afdekken met zure compost.

 

 

Aalbes ‘Rode Bes Jonkheer van Tets’

Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'

Eind Juni tot Eind Juli plukrijp.

Tamelijk lange trossen met zachtzure tot zoete bessen.

De bessen zelf zijn groot.

Een vrij hoge opbrengst en een sterk ras.

Dit ras wordt bij hobbyfruittelers het meeste aangeplant.

 

 

Ribes uva-crispa 'Hinnonmäki grün'

Groene tros kruisbes

De officiële naam voor de Kruisbes is Ribes uva-crispa. Veelgebruikte andere Nederlandse benamingen voor de kruisbes is klapbes en stekelbes. De Kruisbes is een leuke vaste struik, kan zeker 15 jaar leven en dan ook nog een goede oogst geven.

Ze heeft echter 1 groot nadeel; ze heeft veel en venijnig scherpe stekels. En dan ook nog op een slechte plaats (aan de hele plant maar dus ook tussen de bessen die geplukt moeten worden. Deze scherpe stekels weerhoudt veel mensen van het aanschaffen van een Kruisbes. In een kleine tuin, met jonge kinderen, is een Kruisbes misschien ook niet echt geschikt. Maar met een goede verzorging en goed snoeien kun je veel ellende met de stekels voorkomen.

 

 ze bloeit in de eerste helft van april, en dat maakt de bloemen nog wel eens gevoelig voor late nachtvorst (zie bij Bescherming).

De vruchten volgen tussen eind juni en begin augustus (afhankelijk van het ras).

 

 

 

'Rubus idaeus 'Tulameen' framboos

Omschrijving :
Winterhard.
Breedte tot 200 cm.Hoogte120cm windgevoelig , zelfbestuivend - productief gedurende 10 jaar .
Zomerframboos. Bladverliezend.
Bij de zomerframboos dragen alleen de tweejarige stengels vruchten , waarna deze afsterven. Vruchten : juni / juli.


 

 

 

 

 

 

Vitis vinifera druif

De druivenplant is een klimplant en behoort tot de botanische familie der Vitaceae of wijnstokachtigen. De bekendste soort is de vitis vinifera waarvan de besvruchten druiven heten. De naam is afgeleid van het Latijnse vinum, wijn en ferens, dragend. Een wijndragende plant dus.

De rijpe bessen zijn eetbaar. Ze worden soms gedroogd tot krenten of rozijnen, maar meestal verwerkt men de druiven tot alcoholhoudende dranken (wijn, aperitiefwijnen zoals sherry, vermout en port of gedistilleerd tot brandewijn).

 

 

 

 

 

 

Actinidia deliciosa 'Jenny kiwi

Bij de bloemen van deze rassen zijn zowel de meeldraden als de stampers ontwikkel.

Hierdoor hoeft niet langer een vrouwelijke en een mannelijke plant te worden geplant om vruchten te verkrijgen

De kiwi is een slingerende klimplant en groeit uitermate krachtig.

 Snoeien is jaarlijks noodzakelijk om te voorkomen dat de planten te hard groeien en weinig vruchten vormen.

Het duurt 3 tot 5 jaar na het aanplanten voordat er vruchten worden gevormd.

Daarna kan er met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk geoogst worden.